Ons verhaal - Café | Zalen Donkenhof
15236
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15236,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Ons verhaal

Voor de geschiedenis van het pand waarin Donkenhof gevestigd is, gaan we een stuk terug in de tijd: namelijk naar eind 1800. Het verhaal van het café en de familie Broeren begint echter op 8 september 1919, toen Petrus Broeren Stephanuszoon, landbouwer te Woensdrecht het pand van Franciscus Antonius Ansems kocht. We korten het even in tot 1971: het verkrijgen van de vergunning voor Cor en Jo Broeren om het café grondig te verbouwen. Zij waren inmiddels de tweede generatie van het café. Een familieverhaal met bijzondere zijpaden.

Het verhaal van Café | Zalen Donkenhof 4

De naam Donkenhof

“Het vroegere café zouden wij nu een bruin café noemen”, vertelt Jo wanneer ze terugkijkt op de geschiedenis die haar ondanks haar leeftijd nog scherp op het netvlies staat. “Er stond een houten toog met daarachter een spiegelkast met glazen.” Cor en Jo besloten het café bij de overname van Cors vader te verbouwen. Deze verbouwing vond in 1972 plaats. Een jaar later werd het vernieuwde café geopend en werd de naam Donkenhof bedacht. Donkenhof: zo heette het herenhuis dat vóór de Tweede Wereldoorlog naast het café stond.

Donkenhof: voorloper met bierkranen

Het bier werd in die beginjaren geleverd door brouwerij ‘De Ster’ op de Wouwse Markt. De brouwer kwam met een speciale wagen waar de tonnen bier op lagen naar het café om de drank af te leveren. Hoewel het vroeger de gewoonte was om uit kruiken bier te vullen, die ‘stopkes’ werden genoemd, waren in het café van de familie Broeren al in 1929 kranen geplaatst om het bier te tappen. Over voorlopers gesproken!

Het verhaal van Café | Zalen Donkenhof 3
Dit is de vierde generatie Broeren die het café runt. En er is weer heel wat veranderd de laatste tijd. Maurice en Jannine spelen goed op de veranderende markt in.
Het verhaal van Café | Zalen Donkenhof 2

De Wouwse kermis

Bij café Broeren werd tijdens de Wouwse kermis altijd al zo’n 1000 liter bier omgezet en daarnaast natuurlijk de nodige andere drankje en likeurtjes. “We deden het niet slecht, maar na de kermis moest er ook altijd weer een week gepoetst worden voor we alles weer schoon en op orde hadden”, herinnert Jo zich nog als de dag van gisteren.

De verbouwing

Tijdens de verbouwing in 1973 werden eindelijk de plannen om het café te vergroten uitgevoerd. Tot die tijd liepen de oude ‘pisbakken’ voor de mannen rechtstreeks uit in een sloot naast het café. Nu werd alles keurig aangesloten op de riolering. Toch liep het café ook hierin al voor op andere  woningen, waar geen toiletpapier maar krantenvelletjes naast deze toiletten aan een touwtje hingen. Bij Donkenhof was toiletpapier in 1972 al geruime tijd van alledag.

Het verhaal van Café | Zalen Donkenhof 1

“Op naar de volgende generatie”

Uit het huwelijk van Cor en Jo werden zes kinderen geboren. Op 22 oktober 1949 kwam Piet ter wereld, op 13 november 1950 Lia en op 14 januari 1952 Rina. Cee zag op 7 maart 1955 het levenslicht, Johan op 2 oktober 1959 en Jac op 15 januari 1962. Later nam zoon Piet de zaak over en niet zonder trots vertelt Jo dat inmiddels haar kleinzoon Maurice, samen met Jannine Hermus, de zaak heeft overgenomen. “Dit is de vierde generatie Broeren die het café runt. En er is weer heel wat veranderd de laatste tijd. Maurice en Jannine spelen goed op de veranderende markt in. Op naar de volgende generatie!”, besluit ze.